26 Temmuz 2011 Salı

Şairin ‘kurtuluş örgütü’ sustu


Şairin ‘kurtuluş örgütü’ sustuKansere yenik düşen şair Didem Madak dün toprağa verildi. Madak, 41 yıla sığdırdığı üç kitabında yaşadığı ‘çok zor ve sert bir hayata’ karşı var olmanın şiirini derinden gelen hüzün ve ironik bir dille yazmıştı.
24 Temmuz Pazar günü elektronik posta adresime gelen iletilerde, sosyal paylaşım sitelerinde ve haber ajanslarında okuduğum haberler şair Didem Madak’ın vefat ettiği haberini bildiriyordu. Üç yaşında bir kızı olan ve uzunca bir süredir kanser tedavisi gören şair; 41 yıllık ömrüne sığdırdığı üç şiir kitabında yaşadığı “çok zor ve sert bir hayata” karşı var olmanın şiirini ironiyle ve kendine özgü bir dil kurarak yazmıştı. Yazmak onun olmak istediği bir tür sıçrama tahtası, kendini kurtarma aracıydı. Yaşadığı dünyada gördüğü nezaketsizliklere karşı kendini dünyadan ayrıştırmanın şiirini yazıyordu. Nitekim geçtiğimiz yıl yayım hayatına son veren Heves Şiir Eleştiri Dergisinin 26.sayısında Aslı Serin’le yaptığı söyleşide: “Şiirle ancak kendini kurtarırsın bence, dünyayı kurtarmak isterdim ama ben bir çeşit “Didem’in kurtuluş örgütü” kuruyorum şiir yazarken” diyordu. İlk iki kitabı “Grapon Kâğıtları ve “Ah’lar Ağacı” nda okurlarına daha çok ölüm temasını duyumsatan Madak, son kitabı “Pulbiber Mahallesi” nde yaşama sarılan, içindeki yaşama gücünü keşfeden, yaşama ısrarıyla dolu şiirler kaleme almış, yeni bir kitap yazarsa isminin “efsun” olacağını belirtmişti. “Şiir bir yalnızlaşma aracı, rest çekme çekip gitme, tükürme aracı başka da bir olanak yok hayatta rest için” diyen ve son dönem Türk şiirinde yazdıklarıyla kendi okur kitlesini oluşturmayı başarmış bir şair olan Didem Madak’ı ebedî âleme uğurlarken; onun şiirleriyle okurlarının gönlünde yaşamaya devam edeceğinden kuşkum yok. 8FATİH YAVUZ ÇİÇEK
PORTRE
Didem Madak: Uzun süredir karaciğer kanseri hastalığıyla mücadele eden şair Didem Madak, Dokuz Eylül Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Tezgahtarlık, sekreterlik, anketörlük gibi çok çeşitli işlerde çalıştı. İlk şiirleri Sombahar ve Ludingirra dergilerinde yayımlanan Didem Madak, Grapon Kağıtlar (İnkılap Kitabevi -2000) kitabıyla İnkılap Kitabevi Şiir Ödülü’nü aldı. Bundan sonra “Ah”lar Ağacı (Everest Yayınları-2002) ve Pulbiberi Mahallesi (Metis Yayınları-2007) isimli kitapları yayımlanan şair, yaşamın detay görüngülerini, şaşırtıcı imgeler, özgün dil dağarcığı ve derinden gelen bir hüzünle şiirleştirerek edebiyat dünyasında dikkatleri üzerine topladı. Annesini erken yaşta kaybetmiş olmasının yarattığı yaşam sorgulamalarını, şiirlerine de taşıdı. Dün toprağa verilen Madak, evli ve 3 yaşında bir çocuk annesiydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder